Contact Facebook LinkedIn
 

Flevo Green Support bouwt machine voor alternatieve toepassing nematoden.

Flevo Green Support heeft een eigen machine omgebouwd, waarmee nematoden direct in de bodem worden ingebracht en er tegelijkertijd kan worden bemest en doorgezaaid.

Aanleiding was voor het bedrijf de wens om meer biologisch te werken. ‘Dan kom je toch al snel bij aaltjes uit’, vertelt Bert Hoiting van Flevo Green Support. ‘In de markt ontstond eerder het idee om nematoden direct in de grond aan te brengen. Voordeel hiervan is dat de nematoden niet in aanraking komen met Uv-straling, maar direct in de graswortelzone aan de slag gaan. Dit geeft een grotere overlevingskans omdat de nematoden direct in een vochtig milieu worden aangebracht, op 1 à 2 centimeter diepte.’

Bemesten en doorzaaien

Voor toepassing heeft Flevo Green Support een Vredo-doorzaaimachine omgebouwd. Het achterste gedeelte met vloeistoftank werd door het bedrijf aangebouwd. Met de combinatie kan in dezelfde werkgang ook graszaad worden doorgezaaid en vloeibare (biologische) meststof worden geïnjecteerd. Bij het combineren van handelingen blijft de bewerkingstijd gelijk, vertelt Hoiting.

De samenstelling van het toegebrachte middel blijft ook gelijk aan de conventionele toepassing van nematoden. Al komen een aantal dingen, zoals de hoeveelheid water en de druk waarmee het middel wordt ingebracht wel nauw. Het bedrijf voerde proeven uit waarbij de nematoden voor en na toepassing onder de microscoop werden gelegd en de levenskracht werd onderzocht. Daaruit bleek volgens Hoiting dat 100% van de nematoden nog in leven was na het inbrengen.